NEMOKAMAS SIUNTIMAS NUO 50 €



LAUMĖS REKOMENDUOJA, 4 dalis - ŠUNIUKO KRAITELIS

Paskelbė Arnolda Vaitkute

Šį įrašą norėjome parašyti jau prieš maždaug 3 savaites, kada ruošėmės savo šuniukui - gana netikėtai, labai short notice, penktadienį sužinojom apie šuniuko egzistenciją, sekmadienį jau leidomės į 2800 kelionę pirmyn atgal to šuniuko pasiimti. Tiesa, šuniukas - 33 kg suaugęs patinas, bet juk visi jie mums - šuniukai, argi ne tiesa :D Ir net kai namuose jau keturi šunys, tas laukimo saldumas ir ruošimosi jaudulys niekad nepraeina, ir vėl skaičiavome ant pirštų, ko čia reikės - naujo pavadėlio, naujo antkakliuko, žaisliuko :D Tad nusprendėme mažiau skaičiuoti ant pirštų ir daugiau paskaičiuoti garsiai jums šiuo įrašu. Pasidalinsime dalykais, kurie mums yra must have, o tiems, kurie dar tik ruošiasi šuniukui - idėjos ir savotišku gidu, apie ką pagalvoti ir ko nepamiršti ruošiantis namų papilnėjimui :)

*

Pirmasis ir svarbiausias dalykas - ANTKAKLIS

Jei šuniukas atkeliauja iš veisėjo, nemaža tikimybė, kad pradžiai tinkantį antkaklį ir pavadėlį jis jau turės. Jei šuniukas iš prieglaudos - dalis mėgsta, kad atkeliautumėte pasiimti šuniuko su savo antkakliu ir pavadėliu. Mažiems tinkamiausi antkakliai - medžiaginiai su greito paleidimo sagtimi, nes jie reguliuojasi daugiausia. Pradžiai geriau imti standartinio pločio ir per daug nesiplėsti, taip pat nusiteikti, kad antkaklis gali būti apkramtytas, nukasytas ir išmurkdytas po visas įsivaizduojamas balas, žemes, smėlius - šuniuko auginimas yra nuostabus nuotykis :D Kiek vėliau, nuo 6 mėn, kada augino bumas kiek prisistabdo - galima jau žiūrėti į plačius, mažiau reguliuojamus ir gražesnius antkaklius :)

Tiesa, dėl pločio ir užsegimo yra išimčių - pvz kurtai nuo mažumės nešioja plačius martingale. Martingale yra antras mūsų rekomendacijose po įprasto antkaklio - ypač, jei šuniukas moka išsinerti ar šeimininkas labai bijo, kad tai nutiks. Martingale pakankamai reguliuojasi, kad užaugtų kartu su jūsų mažuoju draugu, ir yra tiek pat patogus kasdienai. Kiek daugiau info apie tai, kaip rinktis antkaklį - mūsų DUK https://laumeshandmade.lt/pages/visi-klausimai-apie-antkaklius

*

Antras svarbiausias dalykas - PAVADYS

Didžiausia klaida, ką daro nauji šeimininkai - tai netinkamas pavadėlis. Visų pirma, per langą mesti fleksius :D Nes tai bus pirmas žingsnis į netinkamo elgesio mokymąsi. Kol šuniukas mažas, pavadėlis turėtų būti fiksuoto ilgio, kad šuo nebūtų mokomas tempti ir ignoruoti įtempto pavadėlio. Taip pat su fiksuoto ilgio pavadėliu augintinis išmoks pajausti ribas.

Pavadėlis neturi būti per ilgas - leistis į nuotykius už 5 metrų nuo šeimininko galima jau po to, kai bus išmokta tvarkingai eiti šalia :) Be to, kadangi naujai iškepti šunys yra gan nenuspėjami - ilgas pavadys gali būti ir pavojingas, pvz, arti gatvių, kur augintinis gali staigiai mestis į gatvę.

Mes renkamės 1,8 - 2,5 metrų ilgio pavadėlius. Jaunų šuniukų augintojams reiktų įvertinti ir pavadėlio plotį - tikrai nereikia plataus, daug labiau pravers lengvas siauras pavadėlis, kurį bus malonu laikyti rankoje, jis nenusvers augintinio ir patogiai tilps kišenėje. 13 - 16 mm pavadėliai yra favoritai net ir tarp suaugusių didelių veislių šunų, tad puikiai tiks ir jaunesniems :)

Kokią medžiagą rinktis? Klientų mėgiamiausia hexa yra lengva ir minkšta, taip pat nebijo purvo ir drėgmės. Norintiems kiek tvirtesnio varianto - puikiai tiks biotanas, o ieškantiems kuo lengvesnio pavadėlio - 16 mm gumuotas.

Taip pat reiktų apsvarstyti, ar reikalingas ilgas (10 m ir daugiau) pavadėlis paleidimams. Ilgų pavadėlių temą ir kaip išsirinkti tinkamą esame rašę mūsų pavadėlių DUK :) - https://laumeshandmade.lt/pages/visi-klausimai-apie-pavadelius

*

Trečia - TAGAS ar ANTSIUVAS

Juk saugumu reikia rūpintis nuo pirmosios dienos! Ir naująjį antkaklį iškart aprūpinti savo kontaktine informacija. Kol šuniukas jaunas ir mažas, itin svarbu įvertinti, kad tagas nebūtų per didelis ir per sunkus, nesivilktų žeme ir žaidžiant neišmuštų akies (true story). Dėl pastarosios priežasties esame nelinkę rinktis metalinių tagų.

Lengvi ir itin gražūs tagai yra odiniai - jų turime nemažą kolekciją iš Windrunner Leather , nuo bitučių iki širdučių ir beveik visad laukiame dar vieno :D Jei ne prie širdies oda, visada spalvomis, raštais ir mieliausiais priedais stebina epoksinės dervos tagai - mūsų mėgiamiausi Maja and me tagai puošia ir mūsų, ir draugų šunis, o su kodu LAUMES15 jiems galime gauti 15 procentų nuolaidą.

Alternatyva tagui - antsiuvas. Tvirtinamas prie antkaklio, antsiuvas yra lengviau pastebimas, iš toliau įskaitomas ir nedzinguliuoja po kaklu. Minusas nebent tas, kad uždengia dalį antkaklio, tačiau gali būti ne mažiau gražus - galima pasirinkti tiek antsiuvo pagrindo, tiek raidžių spalvą.

Beje, o kaip petnešos? Asmeniškai petnešų augantiems šuniukams nerekomenduojame. Ir dėl to, kad petnešomis daug sunkiau valdyti šunį ir daug lengviau skatinti netinkamus įpročius, ir dėl to, kad augančio šuniuko vystymąsis yra itin jautrus ir netinkamos ar netinkamai sureguliuotos petnešos gali palikti žymę visam gyvenimui. Kiek daugiau apie petnešas ir augančius šuniukus rašėme savo petnešų rekomendacijoje :) - https://laumeshandmade.lt/blogs/laumes-rekomenduoja/petnesos-laumes-rekomenduoja-2-dalis

*

Ketvirta - TRACTIVE. Tikrai nebūtina visiems, bet mums - must have :D

TRACTIVE temai esame paskyrę visą savo rekomendaciją, ir mūsų šunys savo sekiklius dėvi nuo pirmos dienos namuose - jei netyčia antkaklis nutrūktų, pavadys išslystų, kas eidamas duris netinkamai uždarytų ar tiesiog pats paleidęs šuns atsišaukimo sugebėjimų neįvertintum, pernelyg geras dirgiklis pasitaikytų ar bala žin kokių nelaimių dar nutinka :) Nors tractive nėra idealus, jis pukiai tinkamas kasdienai ir nutikus nelaimei bent nurodys, kuriame pasaulio gale šuns ieškoti. O su mūsų nuoroda galite gauti 15 proc nuolaidą savo prietaisui - daugiau info ir nuolaida šiame įraše - https://laumeshandmade.lt/blogs/laumes-rekomenduoja/tractive-laumiu-rekomendacijos-1-dalis

*

Taigi, jau turite šuniuką, ant jo uždėtas antkaklis, prisegtas pavadėlis, jau eisite pro duris, ko dar būtina nepamiršti? Žinoma, IŠMATŲ MAIŠELIŲ ir jų dėkliuko (jei nemėgstate maišelių palaidų laikyti kišenėje :D) Maišelių šiais laikais rasti jau nebėra problema - galima pirkti maximoje dėžę, kurios užteks visiems metams :D Arba galima būti kiek labiau draugiškais mūsų vienai vienintelei žemei ir rinktis savaime suyrančius meišelius, kuriems neprireiks x+n šimtų metų, kol išleis jūsų draugo dovanėlę atgal žemėn :) Mes renkamės lietuvių sukurtus, pagamintus iš kukurūzų krakmolo maišelius, kurie atgal į gamtą dovanas paleidžia jau po kelių dienų - jokio greenwashingo, kad jie 'lengviau suyrantys' (ty - tik tinkamoje temperatūroje ir drėgmėje), jokio plastiko, ir super talpūs bei stiprūs ekskrementų maišeliai, juos galite rasti čia - https://laumeshandmade.lt/products/crazy-bones-lt-kompostuojami-maiseliai-augintiniu-kruvelems?_pos=1&_sid=408a57823&_ss=r

*

Tiesa, jei nenorite viso šio gėrio + skaniukų ir žaisliukų ir raktų ir telefono ir žibintuvėlio ar viso likusio gyvenimo talpintis į kišenes, visad pravers SKANIUKINĖ - patogi neperšlampati tašytė, talpinanti visus šuniškus ir ne tik dalykus :) Mūsų labiausiai mėgiamas skaniukines žinote, kur rasti - https://laumeshandmade.lt/collections/skaniukines

*

Atrodo, jau būsime apkalbėję viską, kas reikalinga, kad parsivežtumėt naują draugą į namus. O kas jo turėtų laukti namuose?

Pirmas ir svarbiausias dalykas, šuniukui įėjus į namus - taigi atsigerti! O tam reikalingi bus indai. Asmeniškai renkamės plieninius indus. Jie yra ilgalaikiai, nedūžtantys, galima plauti indaplovėje. Taip pat kartu su keramikiniais indais jie yra atspariausi bakterijoms - kitaip nei plastikiniai indai, kurie imliausi bakterijoms ir įbrėžimams, kuriuose pastarosios veisiasi. Taip pat svarbu nesusivilioti pakeltais indais - pakelti indai didina skrandžio apsivertimo riziką!

*

O kad jau yra indų, reikia į juos kažką ir įdėti :D Taigi žinoma - MAISTAS! Apie maistą diskusijų - milijonai, niekas dar nenusprendė ir nenuspręs, koks maistas geriausias, tinkamiausias ir skaniausias. Nors RAW maitiname jau 10 metų ir dar kelis - sausiaku, šįkart apie mitybą nesiplėsime. Galime pasakyti, kad geriausias maistas tas, kurį mes parduodame, bet išties mes jį parduodame todėl, kad jis mums geriausias :D Žinoma, Laumės visad išlieka visomis dvidešimt keturiomis kojomis už natūralią mitybą ir skonių įvairovę!

*

O ko šunys neprivalgo - visad spės prilaižyti, ir skanėstais kelias į šuns širdį greičiausias :D Žinoma, svarbu įvertinti, kad skanėstais suvalgomos kalorijos turi būti išskaičiuojamos iš pagrindinės porcijos, o jei skanėstų paragavęs šuniukas tampa 'išrankus' - skanėstus reiktų paslėpti ir kurį laiką skatinti jo įpratu maistu, porciją padalinus į paskatinimus per dieną. Visgi, jei šuniukai siurbliukai, mėgsta viską ir visada, skanėstais lepinti visad smagu - ar tai būtų šunims tinkamas kąsnis nuo žmonių stalo (pas mus mėgiamiausi kąsniai - sūriai!), ar šuniški skaniukai, konservai, lazdelės, džiovintos mėsos gabaliukai. Tiesa, nepersistenkite apkraudami šuniuką viskuo iškart - geriau po truputį, stebint, ar augintinis nėra alergiškas, ar nėra netinkamų reakcijų į tam tikrą maistą. Mūsų mėgiamiausius skanėstui galite rasti čia - https://laumeshandmade.lt/collections/skanestai

*

Pavalgius svarbu pamiegoti. Tiesa, GUOLIS nėra tik miego vieta, tačiau ir saugumo bei ramybės oazė. Vieni renkasi narvus, kiti - paprastus guolius, treti leidžia miegoti ant lovos (mea culpa), svarbiausia tik tai, kad šuo savo vietoje, kad ir kur ji būtų, galėtų jaustis saugiai ir netrukdomai. Mes į namus priimame jau suaugusius šunis, ir pirmomis dienomis jų vieta būna svarbiausias dalykas - svarbiau net už maistą ir vandenį. Ten būdamas šuo gali nurimti, įvertinti situaciją ir stebėti naujų namų ritmą. Svarbu šuns nemūčyti ir nestumti lauk, iki kol jis pats nėra pasiruošęs - apsipratęs augintinis pats išeis apsižvalgyti. Kai mūsų šunys atkeliavo, parodėme jiems jų saugius kampelius, ir po šiai dienai kažko išsigandę (pvz, griaustinio) jie glaudžiasi savo saugumo oazėse. O metų praktika rodo, kad vietoj pirkimo penkiasdešimties guolių po 20 eurų, kuriuos po kelių mėnesių tenka išmesti, nes susimaigė, nusysiojo ar dar kokia bala nutiko :D Geriau nusipirkti vieną, du ar tris tikrai gerus guolius. Čia mūsų atradimas buvo My Wild Other guoliai, kurie ne tik gražūs ir patogūs, bet ir lengvai skalbiami ir neperšlampantys, tad visos augančių, bailių ar nepratusių prie namų šunų balos lyg nuo žąsies vanduo :D Ir per kelis metus tai išliko ne tik praktiškiausiais, bet ir spalvingiausiais, gražiausiais ir patogiausiais guoliais mūsų namuose. Ir žinoma, su kodu LAUMES gausite nuolaidą, nes gėriu reikia dalintis :D Išsamiau apie šias lovas - https://laumeshandmade.lt/pages/gultai

*

Pavalgius ir pamiegojus galima užsiimti smagiausia šuniukams veikla - ŽAIDIMAIS. Žaisti mėgsta maži ir dideli, jei dar nežaidžia - duokit šiek tiek laiko savo draugui apsiprasti, apsidairyti ir pamažu parodykite žaidimų smagumą :) Nereikia užsipulti šuniuko su žaislais - viskas pamažu, tinkamu metu ir tinkamais tempais, geriau lėčiau, nei išgąsdinti šuniuką savo perdėtu entuziazmu :D

Laumės yra žaislų MANIAKĖS, tai yra mūsų priklausomybė jau kelioliką metų, nedaug liko neišbandytų žaislų ir pagrindinis liūdesys gyvenime - noriu naujo žaislo, bet nebėra ką pirkti, nes viską jau turiu :D Pas mus namuose visada rasite: minkštų pliušinių žaislų nešiojimui, miegui apkabinus ir purtymui kontaktinių žaislų (pullerių, tampomų kailiukų) linksmam laikui drauge ir dresūrai mėtomų žaislų (kamuoliukai, pulleriai) žaidimams lauke, atsišaukimo mokymui maistinių žaislų - tiek daug, kad jie pakeitę mūsų įprastinius bliūdelius ir tampa mūsų specializacija - LickiMat, SodaPup, TOPPL, Outward Hound, Starmark lėto ėdimo indai, kilimėliai ir maistą mėtantys žaislai yra MUST su šuniuku :) čiaumojimo žaislų - SodaPup, Nylabone ir kt, nors čiaumojimo periodą mūsiškiai jau išaugo :)

Su kontaktiniais ir mėtomais žaislais - kailiukais, kamuoliukais, pulleriais - labai svarbu nepersistengti. Žaidimais šiais žaislais tikrai turi didesnę traumų tikimybę, taip pat svarbu 'dozuoti' tokius žaidimus, mokinti šunį nusiraminimo, įkomponuoti šiuos žaislus į dresūrą ir kasdienę veiklą. Jei jūsų užsiėmimas bus 'einu pamėtyt kamuoliuką dvi valandas kol šuo nešioja pirmyn atgal', sugadinsite ne tik šuns stuburą ir kojas, tačiau ir jo smegenis - nors fiziškai šuo gal ir išsikraus, mentaliai jis taps tik pirmyn atgal bėgiojančiu zombiuku :) Be to, norint išlaikyti maksimalią žaislo vertę, kuo mažiau šuo su juo žaidžia - tuo smagesnis jis išlieka, tad ypač su šuniuku daugiau naudos bus pažaisti 2-3 minutes, ir žaisliuką paslėpti iki kito karto :)

Tuo tarpu minkštus žaislus mes paliekame lengvai prieinamus namuose - šunys juos renkasi, nešiojasi, kartais papurto, naudoja kaip pagalves ar apsikabina miegodami. Žinoma, svarbu įvertinti, kad žaislai gali būti drąskomi, ir nepalikti žaislų be priežiūros - jei šuniukas žaislus paleidžia skutais, vienu iš skutų gali užspringti.

O štai maistiniai žaislai - mūsų arkliukas :D Ir auginant šuniuką, ar net naujai priimtą suaugusį šunį, ar net seniausiai su jumis gyvenantį suaugusį šunį, maistinių žaislų įvairovė gali išlaikyti šuns susidomėjimą kasdien - ar tai būtų žaislai, mėtantys maistą ridinėdami (kong wobble, starmark tetraflex, starmark bobalot), ar graužiami kemšami žaislai (kong, TOPPL, SodaPup), laižymo kilimėliai (LickiMat, SodaPup), lėto ėdimo dubenėliai (LickiMat, Outward Hound) - visi šie žaislai apeliuoja į svarbiausią šuns instinktą - VALGYTI, visi jie yra skirtingi ir reikalaujantys skirtingų pastangų ir iškrauna šunį ne tik fiziškai, tačiau ir psichologiškai. Šiais žaislai galima pakeisti įprastus indus, įdomumo dėlei kasdienes procijas sudedant į žaislus, kad šuo turėtų pasistengti ir šiek tiek pavargti. Skirtingi žaislų tipai skatina leistis į skirtingus nuotykius, kurie visad išlieka įdomus, kol tik šuo yra alkanas :) Taip pat šių žaislų pagalba galima puikiai mokyti nusiraminimo, susitelkimo ar net pabūti vienam. Tiesa, nei vienas žaislas nėra nesunaikinamas - tad net ir su geriausiais ir stipriausiais žaislais reiktų nepalikti šuns be priežiūros :) O savo maistinių žaislų pasirinkimais mes labai didžiuojamės ir nors dar čia nėra viskas, ką mes planuojame turėti - apsižvalgyti po mūsų mėgiamiausius galite čia - https://laumeshandmade.lt/collections/maistiniai-zaislai

*

Manot, čia jau ir bus viskas, kas reikalinga šuniukui apsigyventi jūsų naujuose namuose? Ot ir ne - pavalgę ir pažaidę, nepamirškime šuniuko priežiūros :D Ir reiktų pasirūpinti tokiais dalykais, kaip:

Šukos - reikėtų rinktis pagal kailio tipą, mūsų mėgiamausios - KONG Zoom Groom

Dantų šepetukas ir pasta - veterinarų rekomenduojamas VIRBAC pasta su enzimais, šepetukas turėtų būti įprastas, minkštais šereliais. Taip pat reiktų išmokti tinkamai valyti šuns dantis - įkišti ir pabrūžinti nepakanka :) Šepetukas turėtų būti laikomas 45 laipsnių kampu, ir judinamas viena linkme - kad šereliai išvalytų tarpą tarp danties ir dantenų.

Nagų žirklutės arba dremelis

Šampūnas, kondicionierius

Priemonės nuo parazitų Ir žinoma - pats svarbiausias dalykas, atkeliaujant naujam šuniukui - tai glėbiai KANTRYBĖS ir MEILĖS :D Ir nors būna dienų, kada viskas sunku - visi sunkumai nubanksta naujai užgimusios bendrystės spinduliuose :) Smagios draugystės!